Konkurs recytatorski rozwinięcia dziesiętnego liczby Pi.
- Szczegóły
![]() |
I miejsce: Oliwia Król 1TIPS 303 cyfry po przecinku
II miejsce: Wiktor Kuleta 1TL 79 cyfr
III miejsce: Agata Szulc 1TL 66 cyfr
IV miejsce: Zuzanna Cybulska 14 cyfr
Gratulujemy
Staże w branży ekonomicznej i logistycznej w ramach projektu ERASMUS+
- Szczegóły
![]() |

Staże zorganizowane są z projektu ERASMUS+
« Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »
Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.
Students from Zespół Szkół nr 1 in Goleniów and Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 in Nowogard studying in logistics and economics profiles have been completing a student internship at Italian companies : POLARIS S.R.L, CARVI BIO S.R.L UNIPERSONALE, LICEO „GULIO CESARE – MANARA VALGIMIGLI”, LICEO STATALE „ALESSANDRO. SERPIERI” since March 24th 2025. The traineeship is in accordance with the school curriculum for the mentioned professions. After the internship, the students will get Mobility Participation and Europass Mobility Certificates. For the participants this is certainly a valuable international work experience.
The trip was organised within the ERASMUS+ project
„International dimension of professional education in Goleniów country schools”.
Staże uczniów w branży gastronomicznej i hotelarskiej w Rimini
- Szczegóły
![]() |

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie i Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie, kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych od 24 marca 2025 r. są na stażach zawodowych u włoskich przedsiębiorców: RISTORANTE SANTA FE, HOLIDAY COMPANY S.A.S. DI ERMETI MARCO & C.HOTEL I-SUITE, BEACH HOTEL, RISTORANTE PIZZERIA FRANKIE. Po zakończeniu staży uczniowie otrzymają m. in. Certyfikat Europass Mobility oraz dyplom potwierdzający udział w mobilności. Dla uczniów jest to z pewnością cenne doświadczenie zawodowe w środowisku międzynarodowym.
Staże zorganizowane są z projektu ERASMUS+
« Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »
Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.
Students from Zespół Szkół nr 1 in Goleniów and Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 in Nowogard studying in trade, hotelier and human nutrition profiles have been completing a student internship at Italian companies RISTORANTE SANTA FE, HOLIDAY COMPANY S.A.S. DI ERMETI MARCO & C.HOTEL I-SUITE, BEACH HOTEL, RISTORANTE PIZZERIA FRANKIE. The traineeship is in accordance with the school curriculum for the mentioned professions. After the internship, the students will get Mobility Participation and Europass Mobility Certificates. For the participants this is certainly a valuable international work experience.
The trip was organised within the ERASMUS+ project
„International dimension of professional education in Goleniów country schools”.
Kurs nowoczesnego cukiernictwa
- Szczegóły
![]() |

28 marca 2025 r. zakończył się pięciodniowy kurs cukiernictwa „Odkryj tajemnicę Monoporcji” dotyczący nowoczesnego cukiernictwa. Nauczyciele z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie i z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie odbywali szkolenie zawodowe w we Włoszech w Rimini w Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare.
Podczas 40 godzin kursu nauczyciele przedmiotów gastronomicznych poznali zasady, przepisy i metody nowoczesnego tworzenia włoskich specjałów cukierniczych. Naczelnym celem kursu było podniesienie kwalifikacji zawodowych nauczycieli i co za tym idzie jakości kształcenia zawodowego w szkołach powiatu.
Podczas pobytu we Włoszech nauczyciele odbyli również profesjonalną wizytę zawodową w Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini, gdzie wyspecjalizowani szkoleniowcy zapoznali ich z włoskimi wypiekami i deserami, rodzajami i jakością składników, recepturami i sposobami przygotowywania i prezentowania włoskich ciast i deserów.
Przeszkoleni nauczyciele zostali wyposażeni w materiały szkoleniowe i filmy instruktażowe z warsztatów i pokazów. Po powrocie, wykorzystają nabyte umiejętności i wiedzę do szkolenia pozostałych nauczycieli i uczniów.
Kurs cukiernictwa został zorganizowany z projektu ERASMUS+ « Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »
Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.
The confectionery course „Discover the secret of monoportions” was finished on 28th March 2025. The teachers of Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 from Nowogard and Zespół Szkół nr 1 from Goleniów have completed the professional training in Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare in Rimini.
During the 40-hour course they learned both the methods of preparing Italian specialities and the recipes. The aim of the course was improving the teachers’ upskill and the quality of vocational teaching in Goleniów country schools.
The teachers also paid a professional visit at Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini where they got acquainted with traditional Italian cakes, desserts, recipes, ingredients and ways of preparing and serving Italian specialities. They also collected lots of training handouts and tutorials from the course. After getting back, they they are going to share this knowledge and the skills with their students and other teachers.
The trip was organised within the ERASMUS+ project „International dimension of professional education in Goleniów country schools”.