Kurs nowoczesnego cukiernictwa
- Szczegóły
![]() |

28 marca 2025 r. zakończył się pięciodniowy kurs cukiernictwa „Odkryj tajemnicę Monoporcji” dotyczący nowoczesnego cukiernictwa. Nauczyciele z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie i z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie odbywali szkolenie zawodowe w we Włoszech w Rimini w Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare.
Podczas 40 godzin kursu nauczyciele przedmiotów gastronomicznych poznali zasady, przepisy i metody nowoczesnego tworzenia włoskich specjałów cukierniczych. Naczelnym celem kursu było podniesienie kwalifikacji zawodowych nauczycieli i co za tym idzie jakości kształcenia zawodowego w szkołach powiatu.
Podczas pobytu we Włoszech nauczyciele odbyli również profesjonalną wizytę zawodową w Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini, gdzie wyspecjalizowani szkoleniowcy zapoznali ich z włoskimi wypiekami i deserami, rodzajami i jakością składników, recepturami i sposobami przygotowywania i prezentowania włoskich ciast i deserów.
Przeszkoleni nauczyciele zostali wyposażeni w materiały szkoleniowe i filmy instruktażowe z warsztatów i pokazów. Po powrocie, wykorzystają nabyte umiejętności i wiedzę do szkolenia pozostałych nauczycieli i uczniów.
Kurs cukiernictwa został zorganizowany z projektu ERASMUS+ « Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »
Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.
The confectionery course „Discover the secret of monoportions” was finished on 28th March 2025. The teachers of Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 from Nowogard and Zespół Szkół nr 1 from Goleniów have completed the professional training in Bianchi Panificio Pasticceria Bar Mare in Rimini.
During the 40-hour course they learned both the methods of preparing Italian specialities and the recipes. The aim of the course was improving the teachers’ upskill and the quality of vocational teaching in Goleniów country schools.
The teachers also paid a professional visit at Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini where they got acquainted with traditional Italian cakes, desserts, recipes, ingredients and ways of preparing and serving Italian specialities. They also collected lots of training handouts and tutorials from the course. After getting back, they they are going to share this knowledge and the skills with their students and other teachers.
The trip was organised within the ERASMUS+ project „International dimension of professional education in Goleniów country schools”.
Spotkanie autorskie
- Szczegóły
![]() |
25 marca 2025 r. w siedzibie Biblioteki Politechniki Morskiej w Szczecinie odbyło się niesamowite spotkanie autorskie. Trzech znanych autorów kryminałów w jednym miejscu, będącymi jednocześnie jurorami konkursu: Leszek Herman, Przemysław Kowalewski i Marek Stelar, spotkało się z młodzieżą biorącą udział w ogólnopolskim konkursie „Opowiastka kryminalna z logistyką w tle”. Konkurs jest zorganizowany przez Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Transportu Politechniki Morskiej w Szczecinie. Naszą szkołę na spotkaniu autorskim reprezentowały uczennice klasy 4TL Karolina Zdanowicz i Maja Razik.
Link do spotkania TV Szczecin:
https://szczecin.tvp.pl/85805939/konkurs-opowiastka-kryminalna-z-logistyka-wez-udzial
Pierwszy dzień mobilności w Rimini w ramach projektu ERASMUS+
- Szczegóły
![]() |

24 marca 2025 r. grupa 20 uczniów z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie i z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie, 2 opiekunów oraz 6 nauczycieli szczęśliwie dotarła do Rimini we Włoszech w celu odbycia staży i kursu zawodowego – „Odkryj tajemnicę monoporcji” - nowoczesne cukiernictwo z wykorzystaniem monoporcji.
24 marca 2025 r. odbyło się spotkanie powitalne w siedzibie firmy goszczącej – SISTEMA TURISMO. Firma zajmuje się m.in. międzynarodową mobilnością - zapewniając najlepsze doświadczenia zawodowe, szkolenia, warsztaty i seminaria dla uczniów oraz dorosłych. Podczas spotkania uczestnicy projektu zapoznali się między innymi z niezbędnymi dokumentami potrzebnymi podczas trwania staży, zasadami mobilności, topografią miasta oraz sposobami komunikacji. Stażyści poznali opiekunów z ramienia firmy goszczącej, jak również odbyły się prezentacje u pracodawców. Uczestnicy kursu odbyli wizytę studyjną w Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini.
W tym dniu został również zorganizowany spacer po Rimini, podczas, którego uczestnicy projektu mogli podziwiać najważniejsze zabytki miasta w jego historycznej części, m. in. Arco d’Augusto – czyli łuk triumfalny, Piazza Tre Martiri (Plac Trzech Męczenników) najbardziej reprezentacyjnej ulicy Rimini, który jest formalnym centrum miasta, Museo della citta – Muzeum miejskie.
Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu ERASMUS+ « Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego »
Koordynatorki projektu: Izabela Dudziec i Małgorzata Szwarc.
A group of 20 students and 8 teachers from Stanisław Staszic Zespół Szkół nr 1 in Nowogard and Zespół Szkół nr 1 in Goleniów, arrived in Rimini in Italy on March 24rd to complete interships at Italian employers and a professional course „Discover the secret of monoportion – modern confectionery using monoportion”. On March 24th we had a welcome meeting in the office of our hosting company SISTEMA TURISMO, whose main duty is organising student international mobility. Its aim is getting work experience, trainings and workshops for both students and adults. During the meeting, the project participants got acquainted with the necessary documents, the mobility rules, the town maps and the public means of transport system. They also met their supervisors and visited the places of their internships. After the meeting, we had a city tour. We could admire beautiful monuments like Arco d’Augusto, Piazza Tre Martiri and Museo Della citta. The course participants paid a study visit at Istituto Alberghiero Malatesta di Rimini.
The trip was organised within the ERASMUS+ project „International dimension of professional education in Goleniów country schools”.
Europejski Dzień Mózgu
- Szczegóły
![]() |
Dnia 18 marca obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Mózgu. Celem obchodów jest zwrócenie uwagi na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypomnienie o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna, jeśli zależy nam na zachowaniu odpowiedniej sprawności naszego mózgu.
Co możesz zrobić dla siebie i swojego mózgu?
1. Badaj się! Regularnie kontroluj poziom cukru, cholesterolu oraz mierz ciśnienie.
2. Odpowiednio się odżywiaj! Jedz dużo warzyw oraz jedz dobre tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach.
3. Ruszaj się i wysypiaj! Sprawne ciało, to sprawny umysł.
4. Postaw na rozwój intelektualny! Trenuj swój mózg! Ćwicz i gimnastykuj swój mózg np. rozwijając hobby i pasje, a także słuchając muzyki.
5. Unikaj używek! Nie pal, nie bierz narkotyków, ogranicz alkohol. Wszystkie używki mają dewastujący wpływ na mózg.
6. Pamiętaj o śnie! Dbaj o dobry i odpowiednio długi sen.