Magia Dolci - lekcja otwarta - włoskie cukiernictwo
- Szczegóły
"Magia Dolci - podróż przez Włoskie Cukiernictwo", program autorski napisany, przez nauczycieli przedmiotów żywienia: Panią Justynę Szabat, Magdalenę Kaczyńska oraz Justynę Pietrzak ma na celu nie tylko nauczenie uczniów technik przygotowania tradycyjnych włoskich deserów, ale także zrozumienie kulturowego znaczenia słodkości we włoskiej kuchni i historii. Innowacja ma na celu rozwijanie umiejętności kulinarnych uczniów oraz promowanie aprecjacji dla włoskiej kultury gastronomicznej.
Program poświęcony jest odkrywaniu tajników włoskiego cukiernictwa, od regionalnych specjałów po klasyczne techniki przygotowania słodkości, z naciskiem na praktyczne umiejętności i teoretyczną wiedzę o kulturze i historii włoskiego cukiernictwa.
Przez cały rok szkolny uczniowie będą systematycznie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności praktyczne z zakresu włoskiego cukiernictwa. Program zaprojektowano tak, aby równomiernie rozłożyć teoretyczne podstawy oraz praktyczne warsztaty, co pozwoli uczniom na stopniowe rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych.
W ramach projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów
i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne, z zaproszonym gościem @Dariuszem Lisowskim uczestnikiem XII Edycji MasterChef Polska, w ramach zajęć uczniowie klasy 1TŻ wykonali PANNA COTTĘ, RAWIOLI NA SŁODKO ORAZ TIRAMISU.
Zaprezentowane potrawy oraz plakaty o tematyce włoskiej można zobaczyć na krótkiej fotorelacji. Było smacznie i słodko.
Konferencja w Warszawie podsumowująca rezultaty projektu
- Szczegóły
27 listopada 2024 roku w Warszawie odbyła się konferencja ETN Education and Training Network dotycząca aspektów mobilności, znaczenia upowszechniania projektów, ważności czynnika ludzkiego podczas mobilności oraz SmartLab unikalnej innowacyjnej formy mobilności.
Stażyści Maja Grzegorczyk z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie oraz Marcin Zaustowski z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie prezentowali rezultaty projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+.
Uczniowie ci brali udział w mobilności europejskiej w czerwcu 2024 r. w Rimini we Włoszech podczas, której odbywali staże zawodowe u włoskich pracodawców. Na konferencji przedstawili rezultaty swoich doświadczeń, jakie udało im się zdobyć podczas mobilności oraz upowszechniali dobre praktyki wśród potencjalnych przyszłych beneficjentów projektów ERASMUS+ z całej Polski.
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
- Szczegóły
Każdego roku w trzeci czwartek listopada obchodzimy Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu. To doskonała okazja do podkreślenia konieczności walki z nałogiem palenia tytoniu na poziomie społecznym i indywidualnym.
Wystarczy wymienić tylko kilka faktów, aby przekonać się o konieczności rzucenia palenia:
Co 10 sekund na całym świecie umiera palacz – najczęściej z powodu raka płuc, rozedmy czy choroby serca.
Palacze tytoniu przez całe życie tracą średnio co najmniej 10 lat życia.
Dym tytoniowy zawiera oprócz samej nikotyny aż 4 tysiące różnych szkodliwych substancji, z czego 250 jest szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia, a 40 jest silnie rakotwórczych.
W Polsce palenie papierosów jest główną przyczyną chorób nowotworowych: raka jamy ustnej, gardła, przełyku, trzustki, nerek, pęcherza moczowego i innych narządów.
Każdego roku z powodu palenia umiera ponad 8 milionów osób, z czego 7 milionów to aktywni palacze, a około 1 milion to osoby narażone na bierne palenie.
W Polsce w wyniku chorób wywołanych paleniem tytoniu każdego dnia umiera 200 osób!
Palenie tytoniu jest przyczyną śmierci nawet połowy jego użytkowników.
Proces regeneracji organizmu po rzucaniu palenia zaczyna się już 20 minut po wypaleniu ostatniego papierosa i trwa ok. 15 lat.
Rzucenie palenia znacznie zwiększa szanse na dłuższe i zdrowsze życie.
Pomoc można uzyskać kontaktując się z Telefoniczną Poradnią Pomocy Palącym pod nr tel. 801 108 108, lub 22 211 80 15.
21 listopada - Światowy Dzień Życzliwości
- Szczegóły
Są dwie szkoły – jedni twierdzą, że ludzie to gatunek z natury zły, drudzy – przeciwnie, że rodzimy się z gruntu dobrzy i tylko niesprzyjające życiowe okoliczności budzą w nas z czasem demony. Nie ma dowodów naukowych ani na potwierdzenie jednej, ani drugiej tezy, jednak szczególnie 21 listopada, w Światowym Dniu Życzliwości, warto przychylić się do tej drugiej opinii. Tego dnia warto uwierzyć, że w każdym z nas drzemią niewyczerpane pokłady dobra i – tak na próbę – okazać komuś bezinteresowną życzliwość. Tym bardziej, że w tej akurat kwestii naukowcy nie mają wątpliwości: bycie miłym, okazywanie dobra, rozbudzanie u siebie życzliwości wobec innych ma moc uszczęśliwiania – nie tylko obdarowanego życzliwością, ale przede wszystkim tego, który ją okazuje.
W Dniu Życzliwości, i nie tylko, pozwólmy sobie na luksus bycia życzliwymi wobec siebie samych. Najpierw uśmiechnij się do lustra, a później wyjdź na ulicę i uśmiechnij się do pierwszej napotkanej osoby. Miłego dnia! 🙂