• Tryb domyślny
  • Tryb nocny
  • Wysoki kontrast
  • Aa Aa Aa
  • Stały układ Szeroki układ
  • A- A A+
Zespół Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica
  • Aktualności
  • Szkoła
    • Słowo wstępne
    • Kadra szkoły
    • Biblioteka
    • StypendyściPrezesa Rady Ministrów
    • Samorząd Uczniowski
    • Godzina dostępności
  • InternatStołówka
  • Dokumenty
    • Rekrutacja
    • Wykaz podręczników na rok szkolny 2024/2025
  • Egzaminy
  • informacje
    • PatronStanisław Staszic
    • konkursy
    • kalendarium
    • Baza szkoły
    • projekty
    • Współpracamiędzynarodowa
    • Cyberprzemoc
    • Bezpieczne wakacje i ferie
  • BIP
    • Redakcja BIP
    • Dokumenty
    • Oferty pracy
    • Zamówienia publiczne
    • Dziennik Ustaw
    • Monitor Polski
  • RODO
  • Kontakt

Konferencja podsumowująca i kończąca projekt "Mobilność edukacyjna szansa na rozwój umiejętności zawodowych".

Szczegóły
Opublikowano: 04 grudzień 2024

Konferencja podsumowująca i kończąca projekt "Mobilność edukacyjna szansa na rozwój umiejętności zawodowych".
 fundusz.europejskie

 

3 grudnia 2024 r. w Starostwie Powiatowym w Goleniowie nastąpiło oficjalne zakończenie i podsumowanie projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+.

Tego dnia Starosta Powiatu Goleniowskiego Pan Tomasz Stanisławski oraz Dyrektorzy z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie i Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie uroczyście wręczyli stażystom i pozostałym uczestnikom projektu certyfikaty potwierdzające zdobyte kwalifikacje podczas mobilności zagranicznych i potwierdzające udział w projekcie.

Projekt obejmował 3 rodzaje aktywności:
1. Staże uczniów z obu szkół u włoskich pracodawców,
2. Job shadowing dla nauczycieli z branży gastronomiczno-hotelarskiej i branży logistyczno-spedycyjnej,
3. Kurs nowoczesnego doradztwa zawodowego z uwzględnieniem uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi i emigrantów.

W czerwcu tego roku grupa 20 uczniów z obu szkół, kształcąca się w różnych zawodach, wyjechała na 3 – tygodniowe staże zawodowe do Rimini we Włoszech. W tym samym czasie na tygodniowych stażach w formie job shadowingu wyjechało 4 nauczycieli. Natomiast w październiku sześciu nauczycieli wyjechało na kurs nowoczesnego doradztwa zawodowego.

Zdobyte doświadczenie w zagranicznych firmach pozwoli uczestnikom projektu odnaleźć się na europejskim rynku pracy, a kadrze szkół na wdrażanie nowych metod nauczania oraz wdrażanie nowych programów nauczania przedmiotów zawodowych i doradztwa zawodowego. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat Europass Mobilność – potwierdzający poziom wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zdobytych za granicą oraz indywidualny wykaz osiągnięć wg systemu ECVET. Uzyskane certyfikaty nadają europejski charakter procesowi kształcenia w szkołach Powiatu Goleniowskiego i przyczyniają się do wzmocnienia pozycji absolwentów tych szkół na rynku pracy w Polsce, jak i w UE.

Mamy nadzieję, że kolejne projekty będą równie owocne i udane. Na pewno jest to bezcenne doświadczenie otwierające nowe możliwości przed młodymi ludźmi i kadrą szkół.

loga.na.dol.strony

 

Magia Dolci - lekcja otwarta - włoskie cukiernictwo

Szczegóły
Opublikowano: 02 grudzień 2024

 Magia Dolci - lekcja otwarta - włoskie cukiernictwo
fundusz.europejskie

 

 

"Magia Dolci - podróż przez Włoskie Cukiernictwo", program autorski napisany, przez nauczycieli przedmiotów żywienia: Panią Justynę Szabat, Magdalenę Kaczyńska oraz Justynę Pietrzak ma na celu nie tylko nauczenie uczniów technik przygotowania tradycyjnych włoskich deserów, ale także zrozumienie kulturowego znaczenia słodkości we włoskiej kuchni i historii. Innowacja ma na celu rozwijanie umiejętności kulinarnych uczniów oraz promowanie aprecjacji dla włoskiej kultury gastronomicznej. 

Program poświęcony jest odkrywaniu tajników włoskiego cukiernictwa, od regionalnych specjałów po klasyczne techniki przygotowania słodkości, z naciskiem na praktyczne umiejętności i teoretyczną wiedzę o kulturze i historii włoskiego cukiernictwa.

Przez cały rok szkolny uczniowie będą systematycznie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności praktyczne z zakresu włoskiego cukiernictwa. Program zaprojektowano tak, aby równomiernie rozłożyć teoretyczne podstawy oraz praktyczne warsztaty, co pozwoli uczniom na stopniowe rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych. 

W ramach projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów
i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne, z zaproszonym gościem  @Dariuszem Lisowskim uczestnikiem XII Edycji MasterChef Polska, w ramach zajęć uczniowie klasy 1TŻ wykonali PANNA  COTTĘ, RAWIOLI  NA SŁODKO ORAZ TIRAMISU. 

Zaprezentowane potrawy oraz plakaty o tematyce włoskiej można zobaczyć na krótkiej fotorelacji. Było smacznie i słodko. 

loga.na.dol.strony

Konferencja w Warszawie podsumowująca rezultaty projektu

Szczegóły
Opublikowano: 29 listopad 2024

Konferencja w Warszawie podsumowująca rezultaty projektu.
 fundusz.europejskie

27 listopada 2024 roku w Warszawie odbyła się konferencja ETN Education and Training Network dotycząca aspektów mobilności, znaczenia upowszechniania projektów, ważności czynnika ludzkiego podczas mobilności oraz SmartLab unikalnej innowacyjnej formy mobilności.

Stażyści Maja Grzegorczyk z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie oraz Marcin Zaustowski z Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie prezentowali rezultaty projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+.

Uczniowie ci brali udział w mobilności europejskiej w czerwcu 2024 r. w Rimini we Włoszech podczas, której odbywali staże zawodowe u włoskich pracodawców. Na konferencji przedstawili rezultaty swoich doświadczeń, jakie udało im się zdobyć podczas mobilności oraz upowszechniali dobre praktyki wśród potencjalnych przyszłych beneficjentów projektów ERASMUS+ z całej Polski.

loga.na.dol.strony

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

Szczegóły
Opublikowano: 22 listopad 2024

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

Każdego roku w trzeci czwartek listopada obchodzimy Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu. To doskonała okazja do podkreślenia konieczności walki z nałogiem palenia tytoniu na poziomie społecznym i indywidualnym.
Wystarczy wymienić tylko kilka faktów, aby przekonać się o konieczności rzucenia palenia:
Co 10 sekund na całym świecie umiera palacz – najczęściej z powodu raka płuc, rozedmy czy choroby serca.
Palacze tytoniu przez całe życie tracą średnio co najmniej 10 lat życia.
Dym tytoniowy zawiera oprócz samej nikotyny aż 4 tysiące różnych szkodliwych substancji, z czego 250 jest szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia, a 40 jest silnie rakotwórczych.
W Polsce palenie papierosów jest główną przyczyną chorób nowotworowych: raka jamy ustnej, gardła, przełyku, trzustki, nerek, pęcherza moczowego i innych narządów.
Każdego roku z powodu palenia umiera ponad 8 milionów osób, z czego 7 milionów to aktywni palacze, a około 1 milion to osoby narażone na bierne palenie.
W Polsce w wyniku chorób wywołanych paleniem tytoniu każdego dnia umiera 200 osób!
Palenie tytoniu jest przyczyną śmierci nawet połowy jego użytkowników.
Proces regeneracji organizmu po rzucaniu palenia zaczyna się już 20 minut po wypaleniu ostatniego papierosa i trwa ok. 15 lat.
Rzucenie palenia znacznie zwiększa szanse na dłuższe i zdrowsze życie.
Pomoc można uzyskać kontaktując się z Telefoniczną Poradnią Pomocy Palącym pod nr tel. 801 108 108, lub 22 211 80 15.

Strona 22 z 284

  • 17
  • 18
  • ...
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • ...
  • 26

{nomultithumb}

{nomultithumb}

popoup

Telefon 91 3921162

  • sekretariat - wew.32
  • wicedyrektor - wew.34
  • kierownik gospodarczy - wew.38
  • kierownik internatu - wew.40
  • księgowość i kadry - wew.46
  • pielęgniarka - wew.43


SYGNAŁY:
sygnaly@zsp.nowogard.pl

bip

Sekretariat

zspnowogard2@wp.pl
czynny w godz. 7.00-15.00
tel. 91 / 39 21 162
sekretariat - wew. 32

Plan lekcji
Zespołu Szkół nr 1

ePUAP

Adres skrytki na ePUAP: /zsnowogard/sprawa

Facebook

  ZSP Nowogard

dyrektor

dyrektor: Marcin Gałka
tel. +48 91 / 39 21 162

Kontakt

Zespół Szkół nr 1
ul. Księcia Józefa Poniatowskiego 21
72-200 Nowogard
tel. 91 / 39 21 162
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej kontaktów

dyrektor

Marcin Gałka
tel. +48 91 / 39 21 162

WICEDYREKTORZY:
Marta Portas
Sylwia Ostrowska Antczak
tel. +48 91 / 39 21 162

Informacje prawne

  • Deklaracja dostępności
  • Polityka plików cookies

Szkoła w sieci

  • Facebook
  • Facebook
  • Google Plus
  • YouTube
  • RSS
Dostępny MojaSzkola.net
Wróć na górę

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...