Magia Dolci - lekcja otwarta - włoskie cukiernictwo
fundusz.europejskie

 

 

"Magia Dolci - podróż przez Włoskie Cukiernictwo", program autorski napisany, przez nauczycieli przedmiotów żywienia: Panią Justynę Szabat, Magdalenę Kaczyńska oraz Justynę Pietrzak ma na celu nie tylko nauczenie uczniów technik przygotowania tradycyjnych włoskich deserów, ale także zrozumienie kulturowego znaczenia słodkości we włoskiej kuchni i historii. Innowacja ma na celu rozwijanie umiejętności kulinarnych uczniów oraz promowanie aprecjacji dla włoskiej kultury gastronomicznej. 

Program poświęcony jest odkrywaniu tajników włoskiego cukiernictwa, od regionalnych specjałów po klasyczne techniki przygotowania słodkości, z naciskiem na praktyczne umiejętności i teoretyczną wiedzę o kulturze i historii włoskiego cukiernictwa.

Przez cały rok szkolny uczniowie będą systematycznie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności praktyczne z zakresu włoskiego cukiernictwa. Program zaprojektowano tak, aby równomiernie rozłożyć teoretyczne podstawy oraz praktyczne warsztaty, co pozwoli uczniom na stopniowe rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych. 

W ramach projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów
i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne, z zaproszonym gościem  @Dariuszem Lisowskim uczestnikiem XII Edycji MasterChef Polska, w ramach zajęć uczniowie klasy 1TŻ wykonali PANNA  COTTĘ, RAWIOLI  NA SŁODKO ORAZ TIRAMISU. 

Zaprezentowane potrawy oraz plakaty o tematyce włoskiej można zobaczyć na krótkiej fotorelacji. Było smacznie i słodko. 

loga.na.dol.strony