Nasza szkoła wzięła udział w uroczystości związanej z zamontowaniem nowego defibrylatora AED
- Szczegóły
![]() |
Dnia 20 listopada 2024 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w uroczystości związanej z zamontowaniem nowego defibrylatora AED.
Nowy publiczny defibrylator AED został zawieszony przy sali sali I LO w Nowogardzie. Inicjatywa ta nie tylko zapewnia bezpieczeństwo mieszkańców, ale również promuje działania na rzecz zdrowia.
Defibrylator AED jest niezwykle istotnym urządzeniem, które może ratować życie w sytuacjach zagrożenia zdrowia. W trakcie uroczystości otwarcia, wszyscy uczestnicy mieli okazję nauczyć się podstawowych zasad resuscytacji krążeniowo-oddechowej, a także obsługi defibrylatora.
XXXIII edycja Konkursu Wiedzy Ekologicznej pn. "Wybierz ekologię- wybierz przyszłość"
- Szczegóły
Konkurs odbył się 22.11.2024 roku w Barzkowicach. Laureatem konkursu (3 miejsce) został uczeń naszej szkoły Alan Olszewski z klasy IV TL. Konkurs jest organizowany dla uczniów szkół ponadpodstawowych województwa zachodniopomorskiego i lubuskiego.
Nagrody wręczał wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski.
Gratulacje!!! 🏆😀👍
Konferencja podsumowująca i kończąca projekt "Mobilność edukacyjna szansa na rozwój umiejętności zawodowych".
- Szczegóły
|

3 grudnia 2024 r. w Starostwie Powiatowym w Goleniowie nastąpiło oficjalne zakończenie i podsumowanie projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+.
Tego dnia Starosta Powiatu Goleniowskiego Pan Tomasz Stanisławski oraz Dyrektorzy z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie i Zespołu Szkół nr 1 im. Stanisława Staszica w Nowogardzie uroczyście wręczyli stażystom i pozostałym uczestnikom projektu certyfikaty potwierdzające zdobyte kwalifikacje podczas mobilności zagranicznych i potwierdzające udział w projekcie.
Projekt obejmował 3 rodzaje aktywności:
1. Staże uczniów z obu szkół u włoskich pracodawców,
2. Job shadowing dla nauczycieli z branży gastronomiczno-hotelarskiej i branży logistyczno-spedycyjnej,
3. Kurs nowoczesnego doradztwa zawodowego z uwzględnieniem uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi i emigrantów.
W czerwcu tego roku grupa 20 uczniów z obu szkół, kształcąca się w różnych zawodach, wyjechała na 3 – tygodniowe staże zawodowe do Rimini we Włoszech. W tym samym czasie na tygodniowych stażach w formie job shadowingu wyjechało 4 nauczycieli. Natomiast w październiku sześciu nauczycieli wyjechało na kurs nowoczesnego doradztwa zawodowego.
Zdobyte doświadczenie w zagranicznych firmach pozwoli uczestnikom projektu odnaleźć się na europejskim rynku pracy, a kadrze szkół na wdrażanie nowych metod nauczania oraz wdrażanie nowych programów nauczania przedmiotów zawodowych i doradztwa zawodowego. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat Europass Mobilność – potwierdzający poziom wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zdobytych za granicą oraz indywidualny wykaz osiągnięć wg systemu ECVET. Uzyskane certyfikaty nadają europejski charakter procesowi kształcenia w szkołach Powiatu Goleniowskiego i przyczyniają się do wzmocnienia pozycji absolwentów tych szkół na rynku pracy w Polsce, jak i w UE.
Mamy nadzieję, że kolejne projekty będą równie owocne i udane. Na pewno jest to bezcenne doświadczenie otwierające nowe możliwości przed młodymi ludźmi i kadrą szkół.
Magia Dolci - lekcja otwarta - włoskie cukiernictwo
- Szczegóły
![]() |

"Magia Dolci - podróż przez Włoskie Cukiernictwo", program autorski napisany, przez nauczycieli przedmiotów żywienia: Panią Justynę Szabat, Magdalenę Kaczyńska oraz Justynę Pietrzak ma na celu nie tylko nauczenie uczniów technik przygotowania tradycyjnych włoskich deserów, ale także zrozumienie kulturowego znaczenia słodkości we włoskiej kuchni i historii. Innowacja ma na celu rozwijanie umiejętności kulinarnych uczniów oraz promowanie aprecjacji dla włoskiej kultury gastronomicznej.
Program poświęcony jest odkrywaniu tajników włoskiego cukiernictwa, od regionalnych specjałów po klasyczne techniki przygotowania słodkości, z naciskiem na praktyczne umiejętności i teoretyczną wiedzę o kulturze i historii włoskiego cukiernictwa.
Przez cały rok szkolny uczniowie będą systematycznie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności praktyczne z zakresu włoskiego cukiernictwa. Program zaprojektowano tak, aby równomiernie rozłożyć teoretyczne podstawy oraz praktyczne warsztaty, co pozwoli uczniom na stopniowe rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych.
W ramach projektu „Mobilność edukacyjna szansą na rozwój umiejętności zawodowych”, realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów
i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne, z zaproszonym gościem @Dariuszem Lisowskim uczestnikiem XII Edycji MasterChef Polska, w ramach zajęć uczniowie klasy 1TŻ wykonali PANNA COTTĘ, RAWIOLI NA SŁODKO ORAZ TIRAMISU.
Zaprezentowane potrawy oraz plakaty o tematyce włoskiej można zobaczyć na krótkiej fotorelacji. Było smacznie i słodko.