Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętności oceniania jakości żywności, dobierania parametrów jej przechowywania, sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.
Technik technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
- restauracjach, barach, kawiarniach, zakładach gastronomicznych, - domach opieki społecznej, domach dziecka, internatach, akademikach, szpitalach, sanatoriach (dietetyk, intendent), - przedsiębiorstwach zajmujących wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych, - instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu, - działalność gospodarcza w branży gastronomicznej (catering, restauracja, bar).