2011 02_Beata_woznica_001Nauczycielka ZSP w Nowogardzie Pani Beata Woźnica – Stanisławek wzięła udział w szkoleniu, które odbyło się w Akademii sztuki kulinarnej Kurta Schellera. Z Panią Beatą rozmawiała Katarzyna Kozieł uczennica klasy II THO.

Katarzyna Kozieł: Kiedy i gdzie odbywało się szkolenie?

Beata WoźnicaStanisławek: Szkolenie odbyło się w Warszawie, a dokładnie w Akademii Kurta Schellera i trwało 5 dni - od 27 lutego do 2 marca.

K.K.: Kto prowadził szkolenie?

B.W.S.: Szkolenie prowadził mistrz gastronomii Kurt Scheller, którego można często zobaczyć w telewizji (prowadzi programy kulinarne). Urodził się w 1952 roku w Szwajcarii, a w Polsce mieszka od 1992 roku. Jest świetnym kucharzem, który może pochwalić się bogatym doświadczeniem zawodowym (pracował w najlepszych warszawskich hotelach - w Bristolu, Sheratonie i Rialto). Obecnie prowadzi swoją restaurację i Akademię sztuki kulinarnej, którą otworzył, żeby dzielić się swoją wiedzą z innymi.

K.K.: Co znajdowało się w programie szkolenia?

B.W.S.: Pierwszego dnia wzięliśmy udział w kursie pt.: „Kuchnia prowansalska”, gdzie przygotowaliśmy m.in.: sałatkę nicoise, pieczoną doradę, pieczone kurze piersi nadziewane orzeszkami pinii z karczochami i puree z białej fasoli. Drugi, dłuższy kurs profesjonalny zaczął się od wiadomości wstępnych, zajmowaliśmy się również wykonaniem zup, sosów i bulionów. Następny dzień poświęcony był śniadaniom i warzywom. Trzeciego dnia przyrządzaliśmy potrawy z ryb i owoców morza, później zgłębialiśmy tajniki wykonywania deserów. Ostatni dzień poświęcony był daniom mięsnym.

Kurt zajmuje się wszystkimi kuchniami świata, my zaś przyrządzaliśmy głównie potrawy z kuchni francuskiej, angielskiej i hiszpańskiej.

K.K.: W jaki sposób odbywały się zajęcia?

B.W.S.: Grupa liczyła 10 osób. Każdy miał swoje stanowisko pracy. Szef gotował, a my zajmowaliśmy się asystowaniem, czyli robiliśmy wszystko wspólnie. Następnie spożywaliśmy te potrawy w jadalni.

K.K.: Co zrobiło na Pani największe wrażenie?

B.W.S.: Samo uczestniczenie w kursie - zorganizowanym przez tak świetnego i sławnego kucharza- było wielkim przeżyciem. Bardzo cenne okazały się zajęcia poświęcone owocom morza. Wielkie wrażenie zrobiło na mnie również profesjonalne wyposażenie pomieszczeń. Jestem bardzo zadowolona z możliwości uczestniczenia w tym szkoleniu. Wiele się nauczyłam i cieszę się, że będę mogła przekazać tę wiedzę moim uczniom.

K.K.: Dziękuję za wywiad.