2011_10_16_kurs _kelnerskiKurs kelnerski i barmański już po raz drugi w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nowogardzie.
W dniach od 13 do 16 października w ZSP w Nowogardzie odbyły się już po raz drugi kursy - kelnerski i barmański. Obydwa kursy zorganizowano w ramach projektu Nauka i Praktyka za Dotacje Daje Kwalifikacje przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach programu operacyjnego Kapitał Ludzki.

Zajęcia były zorganizowane przez Krakowską Szkołę Restauratorów. Kurs barmański prowadził Pan Emil Dziędziurko i brało w nim udział 13 uczniów i dwóch nauczycieli, zaś kurs kelnerski prowadził Pan Szymon Kohut i brało w nim udział 14 uczniów i dwóch nauczycieli. W kursach wzięli udział uczniowie technikum hotelarstwa i technikum żywienia i gospodarstwa domowego, którzy wyróżnili się wysoką frekwencją i dobrymi wynikami w nauce. W kursie barmańskim mogli wziąć udział uczniowie, którzy ukończyli osiemnasty rok życia. Program kursu barmańskiego obejmował: przedstawienie zasad i zachowań obowiązujących barmana podczas pracy, zapoznanie ze szkłem do serwowania drinków i innych napojów alkoholowych, podział i charakterystykę alkoholi, praktyczne sporządzanie drinków oraz ich dekorowanie i serwowanie. Program kursu kelnerskiego obejmował zaś zajęcia teoretyczne, podczas których uczestnicy zdobywali wiedzę na temat przygotowania sali, obsługi gości i podstawy organizacji imprez. W następnych dniach odbyły się zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie ćwiczyli nakrywanie stołu, serwowanie potraw i przygotowywanie sali na imprezy. Każdy z kursów kończył się egzaminem sprawdzającym wiedzę. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z tego, że mogli nabyć cenne umiejętności i wiedzę. Każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia kursu, który pomoże mu uzyskać lepszą pracę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że takie formy edukacji są wartościowe i przydatne oraz zachęcili swoje koleżanki i kolegów do korzystania z takiego rodzaju ofert poszerzania wiedzy. 

Paulina Majdzińska i Ola Laszkiewicz