W czwartek (15 września) uczniowie naszej szkoły mieli możliwość uczestniczenia w Międzynarodowych Targach Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH i Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych POLAGRA- FOOD, które odbyły się w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Wczesnym rankiem uczniowie klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wraz z opiekunami Panią Katarzyną Bielas i Panią Beatą Woźnicą -Stanisławek wyruszyli w podróż do Poznania. Przed wejściem na targi uczniowie otrzymali „Vademecum zwiedzającego” i rozpoczęli swoją wędrówkę po pawilonach (POLAGRA – FOOD, POLAGRA-TECH, GASTRO TRENDY, PAKFOOD, SMAKI REGIONÓW). W pawilonie POLAGRA-FOOD młodzież miała okazję do zapoznania się z szerokim asortymentem różnorodnych produktów: mięs i przetworów mięsnych, ryb, ziół, przypraw, produktów mleczarskich, wyrobów cukierniczych, win, wódek i likierów, żywnością zdrową i dietetyczną oraz wieloma innymi artykułami.
Uczniowie w pawilonie oferującym wyroby cukiernicze
W pawilonie POLAGRA-TECH uczniowie oglądali zaś maszyny, urządzenia, nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz dodatki do żywności dla branży mięsnej, chłodniczej, klimatyzacyjnej, grzewczej, spożywczej w tym dla przemysłu owocowo-warzywnego, makaronowego, ziemniaczanego, soków i napojów.
Uczennice na tle maszyny wykorzystywanej w przemyśle spożywczym
Po zakończeniu zwiedzania pawilonów uczniowie wraz z opiekunami udali się do Starego Browaru, gdzie mogli oddać się zakupom oraz smakowaniu pysznych wyrobów cukierniczych, które są dostępne w tamtejszych cukierniach. Po wizycie w galerii wszyscy udali się na Stare Miasto, gdzie mogli podziwiać piękne poznańskie zabytki architektury. Zobaczyli między innymi ratusz (niestety koziołki schowały się gdzieś głębokoL), kościół franciszkanów, kościół farny, studzienkę Bamberki, fontannę Prozerpiny oraz przepiękne zabytkowe kamienice. Ostatnim etapem wycieczki było zwiedzanie Ostrowa Tumskiego, gdzie według przypuszczeń archeologów mogą znajdować się grobowce Mieszka I i Bolesława Chrobrego.
Przed fontanną Prozerpiny (w tle ratusz)
Uczennice kl. IV TŻ z wychowawcą (w tle fontanna Apolla)
Uczestniczenie uczniów w MTP było doskonałą okazją do zapoznania się z technologiami i wyrobami spożywczymi, z którymi mają do czynienia podczas zajęć w szkole, ale także wspaniałą okazją do zobaczenia Starego Miasta w Poznaniu.