Zdjęcie nr 1Zgodnie z tradycją każdy Polak powinien zjeść w tłusty czwartek coś bardzo tłustego – wybór pada najczęściej na pączki, które mogą kryć w sobie budyń, czekoladę, marmoladę lub powidła.

Aby tradycji stało się zadość, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica również zajadali się pączkami usmażonymi przez kolegów z klasy III TŻ. Prace nad produkcją pączków rozpoczęły się o świcie – uczniowie klasy III TŻ, którzy pozostawali pod opieką Pani Beaty Woźnicy-Stanisławek zaczęli działać już o godzinie 6.00 rano. Usmażone pączki można było zakupić w dowolnej ilości w holu szkoły i trzeba przyznać, że kiermasz cieszył się dużą popularnością. Poniżej zamieszczamy przepis na pyszne pączki idealne nie tylko na tłusty czwartek.

Przepis na pączki

Surowce:
* mąka pszenna – 500 g
* drożdże – 100 g
* mleko – 250 ml
* masło/margaryna – 100 g
* cukier – 90 g
* żółtka – 7 szt. (140 g)
* spirytus lub ocet – 25 g
* esencja – 2 g
* marmolada lub powidła – 250 g
* cukier puder do posypania – 25 g
* tłuszcz do smażenia – 500 g

Wykonanie:
* sporządź ciasto drożdżowe metodą dwufazową,
* odstaw do wyrośnięcia,
* ciasto podziel na kęsy o wadze 40-50 g,
* każdy kęs rozpłaszcz, nałóż marmoladę / powidła i dokładnie zaklej,
* uformuj kule, lekko je spłaszcz,
* zostaw do fermentacji końcowej,
* rozgrzej tłuszcz do temperatury 160-170 stopni C,
* pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron,
* wyjmij i odsącz z nadmiaru frytury,
* posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!